Ieșirea din periferia economică a UE

7 Aprilie 2014, 14.00 – 16.00

Co-organizatori:

 logo aspen

 logo Europuls

Așa cum ne-a arătat criza din Ucraina, periferia Europei este o zonă dinamică dar și instabilă. Pentru statele membre ale UE care nu sunt încă o parte a zonei euro și au rămas în urmă economic, ca și România, este vital ca politicile lor economice să asigure atât o convergență nominală cu marile economii ale Uniunii, dar și să își dezvolte o poziție distinctă și importantă în poziționarea globală a UE.

Există două mari căi disponibile pentru a scăpa de problema periferiei: îmbunătățirea guvernanței economice domestice și a competitivității generale a economiilor din estul UE și luarea acelor mari decizii economice ce le pot oferi acestora din urmă un rol semnificativ în comerțul Uniunii, atât intern cât și extern. Următorul Parlament European va avea un rol general în influențarea ambelor soluții.

Acest atelier își propune să asculte soluțiile candidaților principalelor partide politice românești pentru Alegerile Europene pentru cum pot fi aceste căi echilibrate pe viitor.

În cadrul dezbaterii se vor adresa întrebări candidaților atât din public, dar și de către oaspeți din media sau din rândurile experților în domeniu și astfel vom încerca să găsim un răspuns pentru cum România își poate folosi geografia economică pentru a juca un rol important ca o poartă între Est și Vest pe Noul Drum al Mătăsii, dar și să își asigure o prosperitate internă stabilă.

Moderator: 

  • Ovidiu Nahoi, realizator The Money Channel

Invitaţi:

11 Siegfried Mureşan, candidat, Partidul Mișcarea Populară

Siegfried Mureșan este senior political advisor pe economie și politici sociale al Partidului Popular European. El a fost asistent parlamentar la Parlamentul European și la Parlamentul Federal German.

22 Dan Nica, candidat, Partidul Social Democrat (TBC)

Domnul Nica a fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 – 2004 şi din 2012 până în 2014. Din decembrie 2008 până în septembrie 2009 a fost vice-prim-ministru și ministru al administrației și internelor.

33 Adina Vălean, candidat, Partidul Național Liberal

Adina Vălean este deputat european din 2007, membru plin al comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, al comisiei pentru petiții și membru supleant al comisiei pentru bugete.

Experţi:

 

Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.