Protejarea democrației și statului de drept: ce instrumente la nivel european?

7 Aprilie 2014, 11.00 - 13.00

Co-organizatori:

1 1977786_10152720460364498_285886661_o logo Europuls

 

Anii recenţi au inaugurat în România, dar şi în Europa, dezbaterea despre competenţele Uniunii Europene în protejarea democrației şi a statului de drept. Dincolo de conţinutul articolului 2 din Tratatul UE, ce alte instrumente are Uniunea Europeana pentru a apăra valorile democratice şi statul de drept? Mulți observatori au notat discrepanţa dintre instrumentele existente în procesul de extindere, bazat pe o condiționalitate clară, şi situația post-aderare, când instrumentele de constrângere sunt aproape inexistente, singura formă de penalizare fiind utilizarea mult temutului articol 7 TUE. Pe de altă parte, alții au subliniat faptul că Uniunea Europeana suferă ea însăși de un deficit democratic şi nu poate să se erijeze într-un arbitru care să evalueze respectul acestor valori în statele membre.

Prin urmare, această dezbatere va aborda teme precum:

  • Ce legitimitate are Uniunea Europeană în domeniul democrației şi statului de drept ?
  • Cum putem defini aceste noțiuni la nivel european ?
  • Cine ar trebui să controleze la nivel instituțional respectarea democrației şi a statului de drept?
  • Care este viziunea partidelor românești asupra acestui subiect în perspectiva alegerilor europene şi ce proiecte propun ele pentru perioada 2014-2019 ?

Cuvinte de deschidere:

  • Matthias Jobelius, Reprezentantul Friedrich-Ebert-Stiftung în România și Republica Moldova
  • Thorsten Geissler, Director, Rule of Law Program South East Europe, Konrad-Adenauer-Stiftung

Moderatori:

  • Victoria Stoiciu, Coordonator Program, Friedrich-Ebert-Stiftung
  • Andrei Avram, Coordonator Program, Rule of Law Program South East Europe, Konrad-Adenauer-Stiftung

Invitați :

111 Cătălin Ivan, candidat, Partidul Social Democrat

Cătălin Ivan este deputat european din 2009, membru plin al comisiei pentru control bugetar și al Comisiei pentru cultură şi educaţie și membru supleant al comisiei pentru bugete. Domnul Ivan este purtător de cuvânt al PSD.

222 Monica Macovei, candidat, Partidul Democrat Liberal

Monica Macovei este deputat european din 2009, membru plin al comisiei pentru control bugetar și al comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne precum și membru supleant al comisiei pentru afaceri externe. Doamna Macovei este președinte al delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.

333 Norica Nicolai, candidat, Partidul Naţional Liberal

Norica Nicolai este deputat european din 2009, vice-președinte al subcomisiei pentru securitate şi apărare, membru plin al comisiei pentru afaceri externe, al comisiei pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen și membru supleant al comisiei pentru petiţii.

444 Cristian Preda, candidat, Partidul Mişcarea Populară

Cristian Preda este deputat european din 2009, membru plin al comisiei pentru afaceri externe și membru supleant al comisiiilor pentru dezvoltare și pentru petiții și al subcomisiei pentru drepturile omului.

 

Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.