Regionalizare şi fonduri structurale

7 Aprilie 2014, 11.00 – 13.00

Co-organizatori:

logo Europuls  Ce_Re logo

Deși proiectul descentralizării nu a fost aprobat de Curtea Constituţională, realizarea regionalizării rămâne unul dintre obiectivele guvernanților. Unul dintre obiectivele declarate pentru care acest proces de descentralizare s-a dorit să fie realizat cât mai repede, a fost absorbția fondurilor europene pe următoarea perioadă 2014-2020. Legea descentralizării se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu motivația CCR, în timp ce Ministerul Fondurilor Europene pregătește documentele strategice pentru următoarea perioadă financiară: Acordul de Parteneriat și Programele Operaționale.

În acest context, atelierul organizat de către Europuls şi CeRe în cadrul forumului Eurosfat își propune să ofere o analiză bazată pe fapte privind viitorul fondurilor europene în România și realizarea procesului de regionalizare. Vor fi dezbătute probleme legate de o mai bună absorbție, de reforma administrativă, de regionalizare și descentralizare, de alte modele europene (în special cel polonez).

Acest atelier își dorește să  răspundă la următoarele întrebări:

 • Cum poate contribui regionalizarea/descentralizarea la o absorbție mai bună a fondurilor europene?
 • Ce trebuie făcut pentru o mai bună absorbție în viitoarea perioadă, la nivel instituțional, însă și din partea beneficiarilor?
 • Cum putem folosi lobby-ul la Bruxelles pentru o mai bună absorbție?
 • Care este viziunea candidaţilor români la PE asupra regionalizării?

Moderator:

 • Dan Cărbunaru, jurnalist, realizator TVR

Invitaţi:

1 Victor Boştinaru, candidat, Partidul Social Democrat

Victor Boștinaru este deputat european din 2009, membru plin al comisiei pentru dezvoltare regională și al comisiei petiții. Domnul Boștinaru este vice-președinte al delegației Parlamentului European pentru relații cu Republica Populară Chineză.

MANESCU Ramona Ramona Mănescu, candidat, Partidul Național Liberal

Ramona Mănescu a fost deputat european din 2007 până în 2013, membru plin al comisiei pentru dezvoltare regională și al comisiei pentru cultură și educație și membru supleant al comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

3 Carmen Roșu, candidat, Partidul Mişcarea Populară

Carmen Roșu este consultant fonduri europene. A fost Director General la Autoritatea de Management POSDRU și POSCCE în perioada 2012 -2013 și Director / Ordonator de Credite pentru Fondul Frontierelor Externe, Programul de cooperare Romano-Elveţian, Autoritatea de Administrare Financiară a proiectelor de Infraţire Instituţională.

ungureanu Traian Ungureanu, candidat PDL

Traian Ungureanu este membru al Parlamentului European din 2009. Este membru al comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și membru supleant al comisiei pentru afaceri externe. DE asemeneas, domnul Ungureanu este vice-președinte al delegației la adunarea parlamentară Euronest.

Experţi:

 • Anne Marie Blăjan, Curs de Guvernare, Cronica Europeană
 • Elena Calistru, Funky Citizens
 • Alina Iosifescu, ANBCC
 • Graţian Mihăilescu, Europuls
 • Ana Suciu, ANBCC
 • Daniela Tarnovschi, Fundația pentru o societate deschisă
 • Ioan Tănase, Open Politics

Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.