Mobilitatea forței de muncă în UE: dreptul de muncă și protecția socială a lucrătorilor mobili din România

7 Aprilie 2014, 14.00 – 16.00

Co-organizatori:

 1  logo Europuls

Ridicarea ultimele restricțiilor pentru cetățenii din Bulgaria și România pe piața muncii în ianuarie 2014, precum și referendumul din Elveția privind restricționarea accesului pe piața forței de muncă pentru lucrătorii mobili din UE au declanșat dezbateri controversate în jurul subiectului mobilității intra-europene. Deși mobilitatea are, în general, un impact economic pozitiv, există probleme frecvente: lucrătorii mobili se confruntă adesea cu încălcarea drepturilor lor ca muncitori, în timp ce dreptul lor la beneficii sociale este supus unor dezbateri politice și juridice intense în mai multe state membre ale UE. Ambele aspecte – statutul pe piața muncii și dreptul la prestații sociale – au un impact semnificativ asupra incluziunii sociale și a integrării migranților în țările de destinație.

În acest context, workshop-ul organizat de către FES și Europuls în cadrul conferinței Eurosfat își propune să ofere o analiză bazată pe fapte privind statutul migranților români integrarea lor socială și sau pe piața forței de muncă în țările de destinație și pornind de la aceste puncte să identifice opțiuni de politici pentru o mai bună integrare a lucrătorilor mobili în interiorul UE. Întrebările directoare ateliere de lucru sunt următoarele :

- Cât de bine sunt lucrători mobili din UE integrați pe piața forței de muncă și în societate în țările europene? Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă țările de destinație atunci când vine vorba de integrarea cetățenilor / lucrătorilor români ?

- Cum sunt sistemele de protecție socială afectate de mobilitate UE? Care sunt principalele provocări cu care se confruntă acestea?

- Care sunt cele mai bune practici pentru integrarea lucrătorilor mobili și familiile lor în comunități și pentru sporirea acceptării mobilității în interiorul UE?

- Ce instrumente politice există pentru promovarea integrării și protecția drepturilor sociale ale lucrătorilor mobili la nivel local, național și UE?

Moderator:

Invitaţi:

Pentru a participa la acest atelier vă rugăm să accesaţi rubrica Înscriere.